Gräne Gruva 1899 är en ideell förening som ansvarar för drift och skötsel av området kring Gräne gruva. Föreningen sköter om, vårdar och utvecklar gruvområdet så att det är, och förblir, en plats för avkoppling, rekreation och aktivitet. Föreningen arbetar också med att marknadsföra och synliggöra Gräne Gruva som besöksmål.
Föreningen fokuserar också på folkbildning genom att informera och levandegöra gruvområdets historia – från istid till nutid. Det handlar om att lyfta kultur- och industrihistoria men också områdets geologi. Att vid samlingsplatser och längs vandringsleder berätta om historiska händelser och naturfenomen som format platsen.
Föreningen verkar också för att gruvområdet skall vara en plats för kulturella aktiviteter för såväl barn som vuxna. Alla är välkomna som medlem i föreningen oavsett ålder och bakgrund. Föreningen är emot all form av diskriminering.
Vill du bli medlem i föreningen Gräne Gruva 1899? Var med och bidra till skötsel, bevarande och utvecklandet av området. Genom en årlig avgift är du med och stöttar arbetet vid gruvan så att fler kan få njuta av denna rogivande och intressanta plats – nu och i framtiden. Vill du dessutom vara med och arbeta fysiskt vid gruvan är det självklart välkommet.
Har du frågor? Kontakta oss på info@granegruva.se
Med vänlig hälsning, Styrelsen
Vi är en del av:
Ekomuseum nedre Ätradalen är ett museum utan väggar och tak som tar dig med på en resa i tid och rum. I Ätradalens vackra naturmiljö finner du lugn och avkoppling tillsammans med en mångfald av sevärdheter att besöka. Du har möjlighet att upptäcka 89 besöksmål som vill ge en helhetsbild av Ätradalen. Välkommen att besöka någon av alla dessa guldkorn för att hitta just ditt smultronställe. Våra hantverkare och konstnärer har “Knacka på öppet”. Det betyder att de för det mesta är på plats, men inte alltid. För att vara helt säker slår du dem en signal först.
NAV är en ideell allmännyttig förening verksam i Västra Götalandsregionen. Föreningens ändamål är att främja och utveckla bevarandet och gestaltandet av industrisamhällets framväxt och kulturarv. Västra Götaland har en rik industri- och arbetslivshistoria som uppmärksammas, hålls vid liv och förvaltas av olika föreningar och museer. NAV har som uppdrag från Västra Götalandsregionen att stödja och utveckla arbetslivsmuseer och industrihistoriska föreningar.
I denna uppgift ingår att verka för en helhetssyn där arbetsliv, teknik, produktionsprocesser, sociala förhållanden, folkbildning, kultur, företagande, fackligt och politiskt arbete tydliggörs. I centrum står arbetsplatser och andra historiska miljöer med anknytning till industri, arbete, handel och kommunikation.
Samarbeten
- Holsljunga hembygdsförening och dess Gräne Gruva-grupp har varit de som genom åren skött gruvan, de är stommen i det arbete som sker vid gruvan.
- Gruvan är med i Ekomuseum Nedre Ätradalen, en sammanslutning av ett 80-tal utflyktsmål.
- Kinds Turistförening hjälper till med skyltning av lederna.
- Kinds Forskarklubb bistår med historiskt material kring gruvan, järnvägen m.m.
- Av Naturhistoriska Riksmuseet får vi experthjälp kring informationen om gruvans mineraler m.m.
- Tekniska Museet i Stockholm har försett oss med material om hur den radioaktiva mineralen euxenit från Gräne Gruva har använts.
- Gruvan ligger mitt i den sk Trivselbygden och ett nära samarbete sker med Trivab som samordnar denna verksamhet.
- En separat ideell förening för Gräne Gruva är under bildande, detta delvis av administrativa skäl, arbetet med ovanstående samarbetspartners kommer att fortgå oförändrat. När detta är klart återkommer vi med mer information.
Swish
Att besöka Gräne gruva är gratis. Men om vill du vara med och bidra till framtida projekt kan du swisha ett bidrag till arbetet. Använd QR-koden eller swisha till nummer 1234465001. Vi tackar ödmjukast för alla bidrag!