En plats på gruvområdet som från början inte var något att ha blev till en färgsprakande oas med tack vare stensatta dammar, porlande vatten och cirka 500 Rhododendron-plantor fördelade på fem arter. Platsen är idag en omtyckt glänta där man kan njuta av medhavd fika vid de utställda borden, läsa om de olika rhododendron-arterna och hur planteringen kom till eller bara strosa omkring och låta sinnena njuta.
Allt började med en idé för att dölja en plats i skogen kring gruvan som markägaren inte var så nöjd med. Det var sankmark, skogen var inte så välväxt och fin som i området i övrigt och där tog drömmen om en rhododendronpark sin början.
När den gula leden var färdigställd bad markägaren eldsjälarna – som under flera år bidragit i arbetet kring gruvan – att göra upp en plan för hur rhododendron skulle kunna planteras. De blev ombedda att rita upp sina idéer och räkna ut hur många plantor som behövdes.
Kanske möttes han av lite motstånd, det var lite mörkt och inte en helt optimal plats för de vackert blommande buskarna. Men markägaren ville inte ge upp och efter noggrant övervägande bestämde man sig för fem olika sorters tålig rhododendron.
Eldsjälarna och markägaren var alla lika entusiastiska och beslutade sig för fem tåliga sorter: Cunninghams White vars vita blommor blommar i maj och juni. Den lila Catawbiensen Grandiflorum som är något högre. Den röda Catawbiense Nova Zembla. Den vitröda Kiochiro Wada med vackert ludna blad. Och till sist dvärgbusken Ramapo som inte blir mer än 50–70 cm hög.
Markägaren och volontärerna ville få till både varierande färgskiftningar och skillnader i höjd på växterna. Efter ytterligare planering och diskussioner beslutades att 250 plantor skulle beställas och att det skulle gå åt sex lastpallar med specialjord.
Mycket arbete behövde dock genomföras innan man kunde börja plantera. Vissa träd skulle fällas, marken behövde dikas ut och både en damm och en bäck skulle skapas.
Arbetet flöt på ända tills grävmaskinen fastnade och välte igyttjan. Assistans tillkallades för att dra loss den igen. Stenar som grävts fram placerades runt dammen och lagom till när detta var klart kom beställningen med plantor. Det tog knapp fyra dagar för 7–8 personer att gräva alla planteringshålen och bära ut de 234 säckarna med jord. Därefter tog det ytterligare tre dagar att plantera alla buskarna. Områdena färdigställdes våren 2020 och invigdes vid Gruvans dag första lördagen i september samma år.
Nöjd med resultatet efter planteringen ville markägaren utvidga parken med fler buskar. Denna gång på en plats längre upp mot Gräne gård, på andra sidan vägen. En naturlig grop gjordes om till ytterligare två dammar genom att schakta ur dem och valla in dem med sten. Volontärerna satte sig därefter återigen vid planeringsbordet och föreslog en plantering om ytterligare 230 buskar. För att snabba på arbetet grävdes alla hålen med motorborr. Det hårda arbetet kunde då slutföras av fyra personer under en helg i augusti 2021.
Efter leverans av alla plantorna och ytterligare fyra lastpallar med specialjord skred en handfull personer till verket med spadar, handskar, stövlar och gott om energi. Två dagar senare togs det sista spadtaget och alla buskarna var i jorden. För att få till en större färgprakt har efter detta har det planterats ännu fler växter med olika blomningstider bland annat strandiris, kabbeleka m.m.
Eldsjälarnas idoga arbete har varit helt ovärderligt och en förutsättning för att kunna skapa det vackra område som nu växer fram.
Rhododendron Catawbiense Nova Zembla
- Höjd: 1,5 – 2 meter
- Blomtid: maj – juni
- Läge: sol – halvskugga
Rhododendron Rampo/Rambo
- Höjd: 70 centimeter
- Blomtid: maj – juni
- Läge: sol – halvskugga
Rhododendron yak. Koichiro Wada
- Höjd: 1,2 meter
- Blomtid: maj – juni
- Läge: sol – skugga
Rhododendron Catawbiense Grandiflorum
- Höjd: 4 – 5 meter
- Blomtid: maj – juni
- Läge: sol – halvskugga
Rhododendron Cunningham’s White
- Höjd: 1,5 – 2 meter
- Blomtid: maj – juni
- Läge: sol – halvskugga