Vandra genom vacker natur på trevliga stigar

Vandringslederna går längs preparerade stigar och skogsvägar och är lätta att gå. Barnvagnar och rullstolar tar sig fram på de flesta ställen. Vissa stigningar kan vara rätt branta. Utmed lederna finns fikabord, informationstavlor och små sevärdheter. Gemensamt för alla leder är att de går genom vacker och varierad natur. Missa inte bron över maderna, Fäxhults grotta och utsiktsplatserna!

Toppleden

Gul – 1,8 km

Den gula leden är 1800 meter och leder till toppen av berget där man har en vacker utsikt över sjön Lilla Hallången. Flera rastbord finns och stigningen är begränsad genom serpentinvägar så leden är lämplig för barnvagn och funktionsnedsatta. Bra att veta: sydsidan är något brantare.

Järnvägsleden

Blå – 3,6 km

Den blå vandringsleden är 3600 meter och går via bron över maderna och den första kilometern speglar hur malmen forslades från gruvan ut till stickspåret. Vidare passerar den ett naturskönt ekbestånd, går på getryggar och förbi dödisgropar som speglar inlandsisen påverkan på området. Förbi vattendelaren mellan Ätran och Viskan och tillbaka till gruvan. Även denna led är lämpad för barnvagnar och funktionsnedsatta. Utmed leden finns det ett rastbord.

Geologileden

Grön – 4,2 km

Den gröna leden sträcker sig över 4200 meter. Här vandrar du upp på höjderna i den norra delen av området, med fin utsikt, för att gå vidare genom ett geologiskt intressant landskap. När du kommer ner från berget passerar du den lilla lilla badstranden i Holsjöns södra vik. Vidare går leden förbi det som en gång var Fäxhults hälsokälla mot passagen vid det vi kallar Fäxhults grotta. Här vandrar du precis intill den mäktiga bergväggen. Leden fortsätter över getryggarna (en sorts rullstensås) genom ett myrliknande landskap med dödisgropar här och var. En fin och varierande vandring värd varenda minut.

Trollstigen

Orange – ca 800 m

Trollstigen börjar vid Trolltorget och är ca 800 meter lång. Trollstigen som fullkomligen kryllar av troll och annat jox. Runtom i skogen håller de nyfikna trollen koll på oss. Om du tittar noga och letar ordentligt så ser du dem. Vissa avslöjar sig på direkten med sina stora ögon. Men alla är inte lika lätta att få syn på. Hur många troll kan du hitta? Utmana dina vänner eller syskon. Eller räkna tillsammans. Trollstigen är lätt att gå med barnvagn eller rullstol.

Läs mer