Välkommen till Trolltorget! Här börjar trollstigen som fullkomligen kryllar av troll och annat jox. Runtom i skogen håller de nyfikna trollen koll på oss. Om du tittar noga och letar ordentligt så ser du dem. Vissa avslöjar sig på direkten med sina stora ögon. Men alla är inte lika lätta att få syn på. Hur många troll kan du hitta? Utmana dina vänner eller syskon. Eller räkna tillsammans. Trollstigen är lätt att gå med barnvagn eller rullstol och är cirka 800 meter lång.

Längs trollstigen finns en massa olika sorters troll. De har olika storlek, utseende och egenheter. Här kan du lära dig mer om de olika trollen och saker som kan vara bra att tänka på när du stöter på dem på plats längs trollstigen:

STENTROLL är rätt vanliga i olika delar av landet. De kan bli farliga om en retar upp dem. Men oftast är de ofarliga. Stentrollen bor i, eller under, stenar och har en gråaktig hy.

BERGTROLL tillhör de absolut största trollen och tur är att de hör till de snälla och ovanliga. De kallas bergtroll då de kan bli lika långa som ett mindre berg är högt. Det är ovanligt att en ser dessa då de rör sig väldigt sällan och då bara på natten.

SKOGSTROLL är bland de minsta troll en kan hitta. De klär sig ofta i gröna saker som mossa och liknande. Det gör dem väldigt svåra att upptäcka. Skogstrollen är rätt elaka kan ställa till med mycket bus. Som tur är så är de inte så farliga på grund av sin storlek. Men de brukar vara väldigt många när en väl hittar dem. Vill en undvika skogstroll skall en gå flera tillsammans och låta mycket.

BROTROLL hör nog till de farligaste av alla troll, som tur är så är de ovanliga nuförtiden. Brotroll trivs bäst under gamla stenbroar men kan finnas under andra sorters broar också. Det är viktigt för brotrollen att det är fuktigt under bron. Brotrollen är rätt dumma så en kan lätt lura dem att en är oätlig och senig. Då låter de en vara.

ELAKA TROLL – Till de farligaste trollen hör Grott-troll, Träsktroll och Istroll. Dessa ska en undvika så mycket som möjligt. Men det finns undantag bland alla sorters troll. Bland träsk-trollen har vi Shrek som en nog kan säga är ett snällt troll.

Trollfakta

Bra att veta om troll

Många troll tål inte solen, då förvandlas de till sten. Skulle en bli fångad av ett troll så är det en bra idé att ställa frågor till dem tills solen går upp. Gåtorna behöver inte vara särskilt svåra då de flesta troll är väldigt dumma. De snälla trollen brukar ha betydligt högre intelligens än de farliga. En bra gåta är tex. Vad går och går men kommer aldrig till dörren?

Många berättelser handlar om troll-klaner, eller familjer, som samlar på sig allt de kommer över. Många av dessa saker är helt oanvändbara, eller blir det snabbt i trollens händer. Men har en tur kan en hitta riktigt fina saker i trollens gömmor.

Trollens utseende

Alla troll har stora näsor och lite för långa armar. Många troll har kraftiga kroppar, andra bara tre tår och tre fingrar. De flesta brukar ha långt hår för de vet inte hur en klipper håret. Vissa har mer som päls på kroppen medan andra kan ha en mer läder-liknande hud. En del har till och med fjäll på kroppen, som en fisk eller orm.

Många troll luktar riktigt illa och det gäller främst träsktrollen på grund av hur de bor. Många troll kan inte ens tala utan ryter bara. Inte ens de som kan tala är speciellt duktiga på det. Det är svårt att förstår troll överlag.

Trollens räknesätt

Troll är heller inte så bra på att räkna. De har ett lite annorlunda sätt att räkna på. De använder fingrarna men kan bara räkna till tre, sen blir det klurigt för dem. Trollen använder många, och massa. Så här räknar de:

  • Ett, två, tre
  • Många, många ett, många två, många tre
  • Massa, massa ett, massa två, massa tre
  • Massa många, massa många ett, massa många två, massa många tre
  • och så vidare…